Den store migration i Serengeti

Den store migration i Serengeti betragtes som et af verdens største naturvidundere, og er noget af det mest fascinerende du kan opleve på en safari i Tanzania. 1.5 millioner gnuer, ledsaget af 200.000 zebraer og 350.000 gazeller vandrer hvileløst gennem Serengeti National Park i Tanzania og Masai Mara Game Reserve i Kenya, på jagt efter friskt græs og vand. Det er en rejse uden en begyndelse og en slutning, kun en nådesløs række af liv og død.

Migrationens ydmyge leder er gnuen, som ofte bliver kaldt savannens klovn pga. sit noget kejtede udseende. Det virker ikke umiddelbart til at være et synderligt intelligent dyr. Men tag ikke fejl. Gnuen er et af de mest succesfulde dyr på savannen. Det er gnuens veludviklede lugtesans, der leder hele flokken på rette vej mod det friske græs. Gnuerne er mestre i at finde føde, og de reproducerer sig selv som ingen andre, og er derfor en meget vigtig brik i dyrenes livskreds på savannen.

Tidspunktet for hvornår migrationen forflytter sig til de forskellige områder, afhænger af hvor og hvornår regnen falder det pågældende år. Migrationen foregår primært i Serengeti, hvor de opholder sig det meste af året, bortset fra en lille afstikker til Masai Mara i Kenya, omkring oktober. De kan også godt vandre udenfor nationalparkerne, ud og ind af de omkringliggende reservater, hvis der er bedre forhold for dem der.

Læs mere om de forskellige faser af migrationen nedenfor.

Midt december – marts
”The Great Migration” er altid at finde omkring Ndutu søen, lige syd for Serengeti, fra midten af december indtil slutningen af marts. Dette er nok det bedste tidspunkt at opleve gnuernes vandring, på nært hold. Det er også i denne periode, at dyrene kælver. Indenfor ganske få uger kommer op mod en halv million kalve til verden!

Gnuerne lærer at gå, indenfor ganske få minutter. De er afhængige af at kunne følge med flokken, og gemme sig blandt alle de andre. Alligevel er kalvene et let bytte for Serengetis mange rovdyr og der er altid mange kattedyr i Ndutu området i den periode. Derfor er der rigtig gode chancer for at se en løve eller en gepard på jagt, eller se en leopard trække sit bytte op i et træ. Det er én stor buffet for rovdyrene, som repræsenterer den første af mange udfordringer i gnuernes liv.

Her i Ndutu må guiderne køre udenfor stierne, som et af de eneste steder i Tanzanias nationalparker. Det gør at du kommer helt tæt på dyrene, og kan få nogle virkeligt gode billeder.

Vi bruger en hyggelig lille lejr med luksustelte, der ligger lige ved Ndutu søen. Det er en kæmpe oplevelse at bo i den type telte, for her får du den mest autentiske safarioplevelse. Der er kun 12 telte, og alle lejrens gæster mødes rundt om bålet om aftenen, midt på savannen, med den storslåede afrikanske stjernehimmel, der danner et helt tæppe af klare stjerner over dig. Atmosfæren på sådan et sted, er en meget stor del af safari-oplevelsen.

Flokke af gnuer og zebraer bevæger sig konstant i området omkring teltene, og man kan ofte høre deres karakteristiske lyde. Der er også andre vilde dyr som passerer forbi teltene, og gør det til en unik naturoplevelse. En giraf der betragter dig fra afstand, eller en flodhest der æder græs om natten, lige udenfor dit telt. Rovdyrene frygter dog mennesker og holder sig altid på afstand, og så længe du sørger for at lyne teltet om natten, er der ingen farer. Det er naturens orden. De ved godt, at vi mennesker er de ultimative rovdyr, så de holder sig langt væk.

April – midt juli
Fra april begynder gnuerne og deres følgere, den lange vandring mod nord. De vandrer gennem det vestlige Serengeti, og når som regel frem til det nordlige Serengeti mod slutningen af juli.

Fra april og indtil juli opholder gnuerne sig i den vestlige del af Serengeti, hvor der er masser af grønt græs. Regntiden starter nemlig i midten af marts og varer indtil midten af maj. Her kan dyrene samle kræfter til at klare den videre rejse mod nord. Det er også i denne periode gnuerne bliver drægtige, så de ca. 8½ måned senere, er klar til at kælve i Ndutu.

Naturen er frodig og smuk her, men græsset højt, så det kan være svært at se dyrene. Men rejser du i juni, skal du omkring det vestlige Serengeti, og opleve det store antal af dyr.

På denne årstid vælger vi ofte en permanent lejr i det centrale Serengeti. Den er endnu flottere og mere komfortabel end de mobile lejre, og ligger i et smukt område hvor der altid er masser af løver, og gode chancer for at se leoparder og geparder. Derfra kan man i løbet af en dagstur, nå ud til det vestlige Serengeti, og opleve migrationen.

Midt juli - september
Fra midten af juli vandrer migrationen videre mod det nordlige Serengeti. Undervejs mod nord skal de krydse adskillige floder, hvor store krokodiller ligger på lur. De har ventet på gnuerne i et helt år, og endeligt skal maverne fyldes op. Gnuerne passerer mindre floder som Mbalageti og Grumeti, men også den store Mara River. Resten af året kan floderne tørre helt ud, men her, efter at de store mængder nedbør er faldet, er det brusende floder, der udgør en meget stor fare for gnuerne, zebraerne de andre følgere.

Det er disse scener man ofte ser i alverdens naturprogrammer. En voksende flok gnuer der står på randen af en kløft, med en brusende, krokodillefyldt flod i bunden. I takt med at der kommer flere og flere gnuer til, presses de første til at tage chancen, og springe ud i vandet og forsøge den farefulde vej over til den modsatte bred.

Mange voksne dyr og kalve bliver ædt af krokodiller, eller overfaldes af løver. Mange drukner, fordi de ikke kan kæmpe mod den kraftige strøm, eller fordi de bliver skadet i hoppet fra skrænten. Der dør så mange gnuer, at krokodillerne slet ikke kan følge med, så der kan være en ubeskrivelig stank af død og forrådnelse.

Det kan virke besynderligt, at gnuerne vil gå igennem alle disse strabadser, for at komme til det grønne græs. Men gnuerne er sande holdspillere. Der må ofres nogle individer, for at flokken kan klare sig.

Man skal være lidt heldig for at opleve gnuerne krydse floderne. De kan stå i mange dage og samle mod, inden de springer ud i det. Det kan selvfølgelig tage flere uger for flokken at krydse en flod, men som regel er flokken splittet op i mindre grupper, der vander på lange rækker, mule mod hale.

Det kræver tålmodighed, hvis du skal være sikker på at se en flok krydse floden. Afsæt minimum 2 nætter i det nordlige Serengeti. Den mobile telt-lejr følger med, så du kan bo midt ude i naturen, tæt på dyrene.

Oktober – november
Fra oktober begynder dele af migrationen at vandre mod Masai Mara i Kenya. Her græsser de nogle uger og styrker sig, inden de i løbet af november fortsætter den store migration, og begynder hele den lange tur tilbage, gennem Serengeti og ned til Ndutu, hvor der nu er grønt græs igen, og så kan hele processen starte forfra.

Mange dyr er gået tabt under rejsen, men den samlede flok står stadig stærkt, og når de er tilbage omkring Ndutu søen i december er alle mætte, og flere hundredetusinde kalve kan igen se dagens lys.

I november og et stykke ind i december, kommer der en kort regntid som giver liv til Ndutu området, mellem Serengeti og Ngorongoro krateret.

Perioden fra oktober til starten af december, er ikke den bedste årstid at opleve den store migration. Du kan altid finde gnuer, zebraer og de andre græsædere i Serengeti, men migrationen er spredt over et større område. Det er kun nogle af dyrene der tager turen helt til Masai Mara. Andre vælger at blive i det nordlige Tanzania, og således undgå at krydse Mara floden. Så kan man spørge sig selv om det er de dovne, eller de kloge?

VIL DU OPLEVE DEN STORE MIGRATIONEN? SKRIV TIL OS!

61 70 16 10info@tanzaniatours.dk