KILIMANJARO

Bestig Afrikas højeste bjerg

Med sin snedækkede top rager Kilimanjaro 5.895 meter op i luften. Dermed er det Afrikas højeste punkt og blandt verdens højeste bjerge. Vi har nogle af de mest rutinerede guider i Tanzania, og med deres hjælp har tæt på 90 % af vores rejsende nået toppen.

Efter flere dages vandring gennem smuk regnskov og tropisk bjerglandskab, når du “Afrikas Tag” og er vidne til en utrolig smuk solopgang. Kun et stenkast fra ækvator står du omgivet af store gletsjere til alle sider og kan nyde udsigten over landskabet nedenfor. En fantastisk belønning, som er al sliddet værd.

At ramme toppen af Kilimanjaro, mens solen stiger op over sletterne, er en ubeskrivelig følelse. Udmattelsen efter den hårde tur, stoltheden over den store præstation og synet af den smukkeste solopgang, kan få selv de hårdeste hunde til at knibe en tåre.

FORDELENE VED EN PRIVAT KILIMANJARO-BESTIGNING

Ligesom vores safarier er vores ture på Kilimanjaro 100% private. Vi kobler aldrig folk sammen med nogen, de ikke kender. Du og din(e) rejsepartner(e) vil få jeres egen guide og eget team af kokke og bærere. De fleste rejsebureauer arrangerer kun grupperejser til Tanzania. Dermed er det et fastlagt standardprogram, hvor du ikke selv har noget at sige ift. indhold og rejsetidspunkt. På en grupperejse skal man også være heldig at ramme en harmonisk gruppe. Folk er forskellige. Og folk er i forskellig form, så der vil altid være nogen, som har svært ved at følge med.

På en privat Kilimanjaro-trekking med TANZANIA TOURS foregår alt i dit tempo, og der er ingen andre at tage hensyn til. Turen ledes af nogle af Tanzanias bedste og mest erfarne guider, og I har jeres egen kok og en hel flok bærere med på turen. Det eneste, du selv skal koncentrere dig om, er altså at vandre. Det giver klart de bedste forudsætninger for at nå toppen.

Vi sørger også for at sende et antal assisterende guider med, passende til hvor mange I rejser sammen. Det giver ekstra støtte undervejs, men den primære årsag er, at I så kan dele jer op, hvis en eller flere af jer må vende om, og de andre gerne vil fortsætte. Det er surt at være tæt på mål og så være nødt til at vende om, fordi ens rejsemakker har fået højdesyge.

Drømmen om at nå toppen af verdens højeste fritstående bjerg er en kæmpe motivationsfaktor, som, sammen med den storslåede natur, der omgiver én, overskygger anstrengelserne. Man får en masse selvtillid med hjem fra turen samt en oplevelse, man kan fortælle om og prale af resten af livet.

HVILKEN RUTE VIL DU TAGE?

Kilimanjaro kan bestiges af alle med en normal fysik. Her skal man ikke være bjergbestiger. Alt, der kræves, er et par gode vandrestøvler og en stærk vilje. Det er dog ikke nogen badeferie. Man vandrer minimum 4-6 timer hver dag og på top-dagen op til 15 timer, så viljestyrken bliver virkelig sat på prøve.

Langt de fleste bør kunne nå op til den øverste lejr, for det er først derfra, at det bliver barskt. Man vandrer om natten for at nå toppen inden solopgang, og for at det ikke bliver for varmt. Til gengæld er der rigtig koldt om natten, der er mørkt, og det er den mest krævende strækning. Men det er også en uforglemmelig oplevelse, og man bliver guidet på vej af det utrolige stjernetæppe over Afrika, som ses ekstra tydeligt her i mørket. Vi sørger ofte for at time det, så du rammer toppen til fuldmåne, hvilket er ekstra smukt og selvfølgelig giver lidt mere lys.

Det er vigtigt at vælge en rute, som passer til dine ambitioner og til dit budget. Går du efter den smukkeste rute, anbefaler vi Lemosho-ruten. Machame-ruten byder også på rigtig flot natur, men den er hårdere, da du skal klare bestigningen på færre dage. Det er også den mest brugte rute, så der kan godt være en del trafik på stien. Foretrækker du at have bjerget mere for dig selv, skal du gå efter The Northern Circuit Route. Vil du sove i hytter, skal du vælge Marangu-ruten.

Uanset rute kan du selvfølgelig kombinere med en spændende safari, som samtidig er med til at forebygge højdesyge, eller tage en velfortjent badeferie på Zanzibar bagefter. Nedenfor kan du læse mere om hver enkelte rute. Kontakt os endelig, hvis vi skal sætte et program sammen til dig.

Machame-ruten

Machame-ruten er, sammen med Marangu-ruten, den mest populære rute til toppen af Kilimanjaro. Machame-ruten er også kendt som Whisky-ruten, da den er noget hårdere end Marangu-ruten, der populært kaldes Coca Cola-ruten. Machame-ruten tager minimum 6 dage at fuldføre, men vi anbefaler, at du bruger 7 dage, hvilket forhøjer chancen for at nå toppen markant.

Machame-ruten er ideel for dem, der føler sig rustet til den lidt mere udfordrende bestigning, hvor vandringen er længere og generelt byder på lidt vanskeligere terræn end Marangu-ruten. Til gengæld belønnes man med en smukkere og langt mere varieret natur. Ruten er af gode grunde populær, og den er derfor også forholdsvis befærdet. Hvis man gerne vil bestige bjerget af en rute med kun få mennesker, så kan man vælge Lemosho-ruten eller Northern Circuit Route.

Se program her

Klik her

Marangu-ruten

Marangu-ruten er også kendt som Coca Cola-ruten, fordi man overnatter i hytter, hvor man blandt andet kan købe Coca Cola. Det er en mere komfortabel overnatningsform end telte, da du er mindre påvirket af vind og vejr. Marangu-ruten er den mest direkte rute og med de bedst anlagte stier, hvilket gør den til den mindst udfordrende rute på Kilimanjaro. Turen tager minimum 5 dage at fuldføre, men vi anbefaler, at du tager 6 dage, så du har de bedste vilkår for at nå toppen.

I modsætning til de andre ruter, sker nedstigningen ad samme vej, som man opstiger, hvilket gør, at ruten virker mere befærdet. Det gør også, at Marangu-ruten, rent naturmæssigt, er den mindst attraktive af ruterne, da man kun ser den ene side af bjerget. Det vil dog stadig være en smuk naturoplevelse, for Kilimanjaro byder på fantastisk flora og fauna, uanset hvilken rute du vælger. 

Se program her

Klik her

Lemosho-ruten

Lemosho-ruten er én af de mindre trafikkerede ruter på Kilimanjaro. Måske fordi det er en lang og meget udfordrende rute, men til gengæld byder den på meget naturskønne omgivelser, og netop rutens længde gør, at man akklimatiserer på en god måde og undgår højdesyge. Derfor har Lemosho-ruten en rigtig høj succesrate. Da ruten er lidt længere end Marangu- og Machame-ruten, kræver det 7-8 dage.

Naturen ved Lemosho-ruten er det smukkeste og mest varierede natur, man finder ved Kilimanjaro. Man starter i regnskoven, krydser det spektakulære Shira Plateau og går derefter i ét med Machame-ruten på den smukke nedstigning til Mweka. Du skal vælge Lemosho-ruten, hvis du gerne vil betale lidt ekstra og for at færdes i særligt naturskønne omgivelser med meget få turister.

Se program her

Klik her

The Northern Circuit Route

Northern Circuit Route er den nyeste rute på Kilimanjaro. Denne rute tilbyder en enestående oplevelse, fordi det er den eneste rute, der kommer næsten hele vejen rundt om bjerget. Det betyder dog også, at det er den længste rute, og den er ret udfordrende. Bestigningen via Northern Circuit Route tager 9 dage. Til gengæld får man den allerbedste højde-akklimatisering af alle ruterne op af Kilimanjaro. 

Det er en stor del af grunden til, at det også er denne rute, som har den bedste succesrate. Northern Circuit Route er helt klart en af de allerbedste ruter på Kilimanjaro, men pga. længden desværre også den dyreste. Den egner sig især til dem, som søger en helt unik oplevelse væk fra folkemængderne, og som ikke vil forhaste turen.

Se program her

Klik her

Mount Meru

Mount Meru er langt mindre kendt end storebroren Kilimanjaro, men det er ikke fordi bjerget mangler noget i forhold til storslåede naturoplevelser og gode udfordringer. Ved at bestige Mount Meru kommer du igennem de samme klimazoner som på Kilimanjaro, og du oplever den samme smukke natur. Mount Meru er med sine 4.500 meter Tanzanias næsthøjeste bjerg.

På Mount Meru overnatter man i hytter. I parken og på selve bestigningen er der kun ganske få turister til sammenligning med Kilimanjaro, og turen tager kun 4 dage. Derfor koster bestigningen af Meru langt mindre end Kilimanjaro. Så har du ikke tiden eller økonomien til at bestige Kilimanjaro, og søger du en unik oplevelse væk fra de fleste turister, er Mount Meru et oplagt valg.
 

Se program her

Klik her

”Vi nåede toppen af bjerget, godt trætte - men hold kæft hvor var det fedt! Solopgangen over skyerne, at se toppen af en kæmpe vulkan, at gå mellem is og gletchere, det var altså helt fantastisk og er på alle måder en oplevelse jeg kan anbefale alle!”

Thorbjørn Milling, København

Her skal du bo før og efter Kilimanjaro

Vi anbefaler Kaliwa Lodge, der ligger ganske få minutter fra Machame-indgangen til nationalparken, og som også er et fint udgangspunkt for Marangu-ruten. Det er en hyggelig lille lodge med kun 10 værelser, der ligger i 1300 meters højde, smukt omgivet af tropisk bjerg-regnskov ved foden af Mt. Kilimanjaro. Du får ikke en flottere udsigt til bjerget, så det er perfekt at starte eventyret her.

Se mere her: KALIWA LODGE, MOSHI.

Hvis du vil benytte Lemosho-ruten eller Northern Circuit Route eller hvis du vil bestige Mt. Meru, er Planet Lodge det bedste udgangspunkt. Det er en hyggelig oase i udkanten af Arusha by og består af 14 runde hytter, inspireret af masaiernes bomaer. Det er fine værelser med gode senge, bruser og toilet samt terrasse med udsigt til den fredelige have. Det er en smuk tropisk have fyldt med farvestrålende fugle, bananpalmer og papayatræer, samt en stor swimmingpool, hvorfra man har fantastisk udsigt til Mount Meru i baggrunden.

Se mere her: PLANET LODGE, ARUSHA.

Hvornår er det bedst at bestige Kilimanjaro?

Når du planlægger at bestige Kilimanjaro, er der flere faktorer, du skal have med i overvejelserne: sværhedsgraden af ruten samt hvor mange dage du ønsker at bruge, årstiden (og dermed temperaturen) samt mængden af bjergbestigere, som naturligvis også hænger sammen med høj- og lavsæson. Vejret er den ene ting, vi ikke kan styre, men som alle er påvirket af. Mount Kilimanjaro ligger i den ækvatoriale klimazone, og i modsætning til de sædvanlige sæsoner med forår, sommer, efterår og vinter, som vi kender herhjemme, har Tanzania kun våde og tørre årstider. Men uanset hvornår du rejser og hvilken rute du vælger, er der dog én ting, der står øverst på vores prioritetsliste: din og dine medrejsendes sikkerhed! Hos TANZANIA TOURS går vi meget op i, at sikkerheden er i orden, og vi tager ingen chancer. Derfor kan du trygt booke din tur op på Kilimanjaro hos os - vi er en anerkendt rejsearrangør for netop denne tur, og vi har gode, erfarne guider og godt udstyr, så vi kan sikre dig og dine medrejsendes sikkerhed og give jer den allerbedste tur - uanset årstid.

Læs mere om vejret, temperaturen og de forskellige sæsoner på Kilimanjaro her.

Praktisk information om bestigning af Kilimanjaro

Gode tips til at nå toppen!
Drik meget: Det anbefales, at man drikker ca. 4-5 liter væske hver dag. Dette bør omfatte mindst 3 liter rent vand plus andre væsker såsom te, kaffe og juice.
Spis nok: Det anbefales, at man spiser nok mad, især kulhydrater. En diæt med mere end 70% kulhydrater forbedrer nemlig iltoptagelsen.  Da man forbrænder rigtig mange kalorier på vandringen og appetitten godt kan forsvinde i højden, skal man sørge for at spise rigeligt. Mister du appetitten næste dag, kan det, du spiste dagen forinden, hjælpe dig videre på bjerget.
Gå langsomt: Iltmolekylerne er meget spredt i højere højde. Gå derfor langsomt, så din krop kan akklimatiseres / tilpasse sig omgivelserne. Sagt med andre ord vil det give dig tid til at ”fange” de spredte iltmolekyler, der er et resultat af det atmosfæriske tryk.
Gå højt, sov lavt: Dette giver kroppen mulighed for at akklimatisere sig hurtigere.

Toiletfaciliteter
Der er toiletter på bjerget, men de bruges af mange mennesker, og derfor kan toiletternes renlighed ikke garanteres. Hvis man ønsker det, kan man leje et privat toilet. 1 bærbart toilet kan bruges af en gruppe på 5 pax og koster 180USD.

Maden på bjerget
Herunder kan du læse om, hvad man typisk får at spise og drikke under en bestigning af Kilimanjaro.

Morgenmad:
Æg, pølser, bacon, fransk toast / pandekager, brød, grød, frugt, smør, marmelade, honning, peanutsmør. Te, kaffe, varm chokolade og frugtsaft.

Frokost:
Madpakke: Gulerods- og agurkestænger, sæsonbestemt frugt, kogte æg, kylling, koteletter, sandwich (æg, ost, tomat, kød, tun eller peanutsmør) og frugtsaft.

Aftensmad:
Suppe, kogt kød eller vegetarisk måltid (inkluderer kylling / oksekød med ris, friske gulerødder og grønne bønner, kartoffelmos og salat), sæsonbestemt frugt og frugtsaft samt forskellige varme drikke.

Snacks: Peanuts, popcorn, chips, cookies. Det anbefales også, at man medbringer nogle egne trail-snacks. Energi- eller granolabarer, chokolade, slik, cookies, kiks, nødder og tørret frugt er alle gode valg. Sørg for at vælge ting, du virkelig kan lide, for du har brug for ekstra incitament til at fortsætte med at spise, da appetitten godt kan falde i højden. Energidrikke som Gatorade, Crystal Light eller Tang til en af dine vandflasker smager godt og tilfører kroppen salt og mineraler.

Drikkevand
Den første dag får man uddelt 3 liter mineralvand pr. person, men disse skal tømmes over i egne vandbeholdere, da parkforvaltningen ikke tillader engangsplastflasker inde i parken. Man skal derfor medbringe egne vandflasker (Camelbak + en Nalgene-flaske) med kapacitet til at tage 3 til 4 liter på én gang. Fra den anden dag og fremefter drikker man renset vand fra bjergelvene. Vi bruger normalt Water Guard rensetabletter til at rense vand på vandreturen, men hvis man har egne foretrukne rensetabletter, kan man medbringe dem.

Bagagehåndtering
Det tilrådes at have 3 bags med på turen: 1 rygsæk, som vil blive brugt som day bag på vandringen, 1 duffel bag, der vil blive transporteret af portørerne på vandringen (denne bag er inkluderet i prisen og bliver udleveret), og den sidste er din kuffert eller store taske, som forbliver på lodgen med resten af tøjet til safari/Zanzibar. Den anbefalede vægt på duffel bagsene er ikke mere end 15 kg, da den vil blive transporteret af portørerne. Mere vægt vil kræve en ekstra portør, som betyder en ekstraomkostning på 10USD pr. dag.

Forsikring ved eventuel evakuering
Kilimanjaro SAR er specialiseret i evakueringstjenester med helikopter på Mount Kilimanjaro og Mount Meru. De har en klinik for højdesyge på St. Joseph Hospital i Moshi, hvor evakuerede klienter bliver bragt til, hvis de har behov for yderligere lægehjælp. Ved en eventuel evakuering fakturerer de ikke rejsearrangørerne eller turisterne, men de har direkte aftaler med forsikringsselskaber over hele kloden. Alle vores kunder skal derfor have en forsikring, der har medicinsk dækning op til 6.000 meter over havoverfladen. Kilimanjaro SAR leverer den samme service gratis til bjergarbejdere, dvs. portører, kokke og rejseguider.

Fairtrade
TANZANIA TOURS går ind for ansvarlig turisme, og vi sørger for, at alle vores ansatte arbejder under ordnede forhold og får en fair løn. Vi er, som et af de eneste danske rejsebureauer, medlem af organisationen Kilimanjaro Porters Assistance Project, som sørger for, at bærerne på Kilimanjaro har ordentlige arbejdsforhold og ikke udnyttes af grådige turoperatører. Du kan læse meget mere om vores support og organisationens arbejde på deres hjemmeside, www.kiliporters.org.

Pakkeliste til Kilimanjaro

For at sikre, at din Kilimanjaro-tur med TANZANIA TOURS bliver både behagelig og vellykket, har vi sammen med vores erfarne guider udarbejdet en pakkeliste med det tøj og udstyr, som vi anbefaler, at du tager med på rejsen.

HAR DU SPØRGSMÅL TIL KILIMANJARO?

61 70 16 10info@tanzaniatours.dk