KILIMANJARO

Bestig Afrikas højeste bjerg

Med sin snedækkede top rager Kilimanjaro 5.895 meter op i luften. Dermed er det Afrikas højeste punkt og blandt verdens højeste bjerge. Vi har nogle af de mest rutinerede guider i Tanzania, og med deres hjælp har tæt på 90 % af vores rejsende nået toppen. Efter fire dages vandring gennem smuk regnskov og tropisk bjerglandskab, når du “Afrikas tag”, og er vidne til en utrolig smuk solopgang. Kun et stenkast fra ækvator står du omgivet af store gletsjere til alle sider, og kan nyde udsigten over sletterne nedenfor. En fantastisk belønning, som er al sliddet værd. At nå toppen af verdens 4. højeste bjerg er en kæmpe motivationsfaktor som, sammen med den storslåede natur der omgiver én, overskygger anstrengelserne. Man får en masse selvtillid med hjem fra turen, og en oplevelse man kan fortælle om og prale af resten af livet.

Hvilken rute vil du bruge?

Når man bestiger Kilimanjaro kan det gøres ad mange forskellige ruter. De mest populære ruter er Marangu og Machame, men de mere ukendte ruter har også sine fordele. Uanset hvilken rute du vælger, foregår turen som et privat arrangement, kun for dig og dine rejsepartnere. Turen ledes af nogle af Tanzanias bedste og mest erfarne guider, og I har jeres egen kok og en hel flok bærere med på turen. Det eneste du selv skal koncentrere dig om, er altså at vandre. Kilimanjaro kan bestiges af alle med en normal fysik. Her skal man ikke være bjergbestiger, alt der kræves er et par gode vandrestøvler og en stærk vilje. Det er dog ikke nogen badeferie. Man vandrer mellem 4 og 6 timer hver dag, så viljestyrken bliver virkeligt sat på prøve. Men da det er en privat tur, foregår alt i dit tempo.

Machame ruten

Machame ruten er, sammen med Marangu ruten, de mest populære ruter til toppen af Kilimanjaro. Machame er også kendt som Whisky ruten, da den er noget hårdere end Marangu ruten, der populært kaldes Coca Cola ruten.

Opstigningen begynder ved Machame Gate på den sydvestlige side af Kilimanjaro. Ruten tager et minimum af 6 dage at fuldføre, men vi anbefaler at du tager 7 dage, hvilket forhøjer chancen for at nå toppen markant. Nedstigningen går via Mweka, som er på den syd- østlige side af bjerget. Idet opstigning og nedstigningen sker via to forskellige ruter på bjerget, giver Machame et mere varieret perspektiv af Kilimanjaro end Marangu ruten. Undervejs passere man også Shira Plateau, Barranco Wall og Lava Tower, som alle byder på virkeligt storslåede naturoplevelser.

Machame ruten er ideel for dem, der føler sig rustet til den lidt mere udfordrende bestigning, hvor vandringen er længere og generelt byder på lidt vanskeligere terræn end Marangu ruten. Til gengæld belønnes man med en smukkere og langt mere varieret natur. Ruten er af gode grunde populær og den er derfor også forholdsvis befærdet. Hvis man gerne vil bestige af en rute med kun få mennesker, så kan man vælge Lemosho eller Northern Route.

Se program her

Marangu ruten

Marangu Ruten er også kendt som Coca Cola ruten, fordi man overnatter i hytter, hvor man blandt andet kan købe Coca Cola. Det er en mere komfortabel overnatningsform end telte, da du er mindre påvirket af vind og vejr. Marangu er også den mest direkte rute, med de bedst anlagte stier, hvilket gør den til den mindst udfordrende rute på Kilimanjaro.

Turen op ad bjerget begynder på den sydøstlige side, ved Marangu Gate. Turen tager minimum 5 dage at fuldføre, men vi anbefaler, at man tager 6 dage, så man har de bedst vilkår for at nå toppen. Den ekstra dag bruges til at akklimatisere, så højdesyge undgås. Hytterne langs ruten er anlagt komplet med spisesal og et antal hytter til overnatning. I hytterne er der køjesenge med madrasser og puder.

I modsætning til de andre ruter, sker nedstigningen ad samme vej, som man opstiger, hvilket gør at ruten virker mere befærdet. Det gør også at Marangu rent naturmæssigt, er den mindst attraktive af ruterne, da man kun ser den ene side af bjerget. Det vil dog stadig være en smuk naturoplevelse, for Kilimanjaro byder på fantastisk flora og fauna, uanset hvilken rute du vælger.
Marangu er den eneste rute på Kilimanjaro, hvor du kan overnatte i hytter.

Se program her

Lemosho ruten

Lemosho Ruten er én af de mindre trafikkerede ruter på Kilimanjaro. Opstigningen sker fra bjergets vestlige side og nedstigningen sker på den sydøstlige side. Ruten er en af de mere udfordrende og lange, men til gengæld byder den på meget naturskønne omgivelser og har en rigtig høj succesrate.

Inden man begynder at vandre kører man et godt stykke i bil op ad bjerget, og ind i regnskoven hvorfra stien begynder. På Lemosho ruten får du en længere tur igennem regnskovens økosystem end på de andre ruter, og det er derfor først ved slutningen af dag to, at du bevæger dig ud af skoven. Det gør at du akklimatiserer på en god måde og undgår højdesyge. Ruten er lidt længere end Marangu og Machame, så det kræver 7-8 dage. Sammen med den ekstra bilkørsel i starten, gør det at Lemosho ruten er lidt dyrere end de andre ruter.

Naturen på Lemosho er én af de smukkeste og mest varierede af alle ruterne. Man starter i regnskoven, krydser det spektakulære Shira Plateau og går derefter i ét med Machame ruten på den smukke nedstigning til Mweka. Indtil de to ruter smelter sammen møder man kun ganske få bjergbestigere, så du har stien mere eller mindre for dig selv.
Du skal vælge Lemosho hvis du gerne vil betale lidt ekstra, for at færdes i særligt naturskønne omgivelser, med meget få turister.

Se program her

The Northern route

Northern Circuit ruten er den nyeste rute på Kilimanjaro. Denne rute tilbyder en enestående oplevelse, fordi det er den eneste rute, der kommer næsten hele vejen rundt om bjerget. Det betyder dog også at det er den længste rute, og ret udfordrende. Til gengæld får man den allerbedste højde akklimatisering af alle ruterne op af Kilimanjaro. Det er en stor del af grunden til, at det også er denne rute, som har den bedste succesrate.

Bestigningen via Northern Circuit tager 9 dage. De første dage følger den samme forløb som Lemosho ruten, der også tager udgangspunkt på den vestlige side af bjerget. Når du kommer til Lava Tower, går ruten mod nordvest til Moir Hut, og derfra med uret rundt om Kibo i cirka 4.000 meters højde. Det er denne strækning der gør Northern Route unik. Herefter går turen videre via Third Cave og tager retning mod toppen fra School Hut.

På nedstigningen mødes Northern Circuit med Machame ruten og slutter af ved Mweka. Northern Circuit ruten er helt klart en af de allerbedste ruter på Kilimanjaro, men pga. længden desværre også den dyreste. Den egner sig især til dem, som søger en helt unik oplevelse væk fra folkemængderne, og ikke vil forhaste turen.

Se program her

Mount Meru

Mount Meru er langt mindre kendt end storebroren Kilimanjaro, men det er ikke fordi bjerget mangler noget, i forhold til storslåede naturoplevelser og gode udfordringer. Du kommer igennem de samme klimazoner som på Kilimanjaro, og oplever den samme smukke natur. Dog er der ikke sne på toppen. Eksperter mener, at Meru engang har været endnu højere end Kilimanjaro er i dag, inden et af verdens største vulkanske udbrud fandt sted, og mere end halvdelen af bjerget forsvandt. I dag står der derfor et kæmpe krater tilbage, samme med det der er tilbage af bjerget. Alligevel er Mount Meru i dag, med sine 4.500 meter, Tanzanias næsthøjeste bjerg.

For at komme til udgangspunktet for bestigningen, på bjergets nordlige side, kører man igennem Arusha National Park, med gode muligheder for at se dyr. Selve bjerget er også kendt for at have mange dyr på sine skråninger, og en særligt flot og frodig regnskov. Derudover findes der ikke en bedre udsigt til Kilimanjaro, end fra Mount Merus top.

I parken og på selve bestigningen, er der kun ganske få turister i sammenligning med Kilimanjaro, og turen tager kun 4 dage. Derfor koster bestigningen af Meru langt mindre end Kilimanjaro. Så har du ikke tiden eller økonomien til at bestige Kilimanjaro, og søger du en unik oplevelse væk fra de fleste turister, er Mount Meru et oplagt valg.

Mount Meru er også velegnet som forberedelse til en bestigning af Kilimanjaro, da du så formentlig helt vil undgå højdesyge. Dog er Meru lige så udfordrende, og ofte stejlere end Kilimanjaro, så det skal ikke undervurderes.
På Mount Meru overnattes i hytter.

Se program her

”Vi nåede toppen af bjerget, godt trætte - men hold kæft hvor var det fedt! Solopgangen over skyerne, at se toppen af en kæmpe vulkan, at gå mellem is og gletchere, det var altså helt fantastisk og er på alle måder en oplevelse jeg kan anbefale alle!”

Thorbjørn Milling, København

HAR DU SPØRGSMÅL TIL KILIMANJARO?

(+45) 61701610info@tanzaniatours.dk