Det bedste tidspunkt at bestige Kilimanjaro

De to bedste sæsoner på Kilimanjaro er fra juli til september, og fra januar til februar. Vejrforholdene på bjerget er perfekte der, og det passer heldigvis med, at mange rejsende holder deres sommer- eller vinterferie på det tidspunkt.

Regnsæsonerne er fra midten af marts til maj og i november. Ligesom i andre tropiske lande er det helt umuligt at forudsige, hvornår regnen starter og stopper i disse perioder. Men sikkert er det, at der normalt falder meget regn. Resten af året er de fleste dage tørre, varme og solrige.

Regntiden skræmmer de fleste bjergbestigere. I april, maj og november er sandsynligheden for at der kommer regn under dit trek meget stor, og det kan gøre det vanskeligt at trekke. Regn blødgør jorden og gør klipperne glatte, hvilket gør bestigningen til et langsommere og mere risikabelt eventyr.

Nogle der godt kan lide regntiden på Kilimanjaro, er amatørfotograferne. Mere nedbør betyder nemlig en flottere og mere frodig regnskov, samt mere sne på toppen, hvilket gør det muligt at tage flotte fotos af det snedækkede Uhuru Peak, som er det højeste punkt på Kilimanjaro.

Lavsæsonen i april-maj er også det bedste tidspunkt at rejse på, hvis du vil have bjerget næsten for dig selv. Der er meget få turister, og det giver selvfølgelig en mere unik oplevelse.

Nedenfor kan du læse om de forskellige sæsoner og om vejret på Kilimanjaro.

De forskellige perioder på Kilimanjaro

MIDT JANUAR – MIDT MARTS
Januar til midten af marts er en meget populær periode at bestige Kilimanjaro. Vejret er meget afbalanceret, og der er normalt ikke problemer med hverken regn eller kulde. Det er den varmeste periode, så den første dag på Kilimanjaro, hvor man vandrer gennem regnskoven, kan være ret lummer. Men allerede fra dag 2 vil du være så højt oppe, at temperaturen er meget behagelig. Dagene er generelt tørre, men lejlighedsvis regn kan forekomme. I anden halvdel af marts stiger sandsynligheden for regn, da man nærmer sig den lange regntid, og der kan være meget varmt.

SLUT MARTS - MAJ
Den lange periode med regn starter i slutningen af marts og fortsætter indtil midten af maj. I løbet af april begynder det gradvist at blive køligere. Der falder normalt så meget regn, at stigerne er glatte, og det kan være svært og farligt at trekke. Hvis du vil rejse i den periode, skal du være indstillet på at vandre i regntøj, og at der kan være udfordringer med at sove i telt. Af disse grunde vælger nogle operatører ikke at tilbyde ture til Kilimanjaro i april og maj. Vi vil dog gerne give dig muligheden, da der også er fordele. Fly og hoteller er normalt billigere i den periode, og der er meget få turister på Kilimanjaro, så oplevelsen er mere unik.

JUNI - JULI
I denne periode er vejret på Kilimanjaro temmelig tørt og klart, men nætterne kan være bidende kolde, når du er højt oppe på bjerget. De første dage er der et meget behageligt klima, men når du nærmer dig toppen vil der være rigtig koldt om natten. Med den rette påklædning og en god sovepose er det dog intet problem.
Har du mulighed for det, er det en glimrende idé at vælge juni til din bestigning, da vejret er godt, og der er meget få turister på ruterne. Juni er normalt stille, solrig, og efter vores mening en ret undervurderet måned på Kilimanjaro. Fra og med juli begynder der at blive mange flere mennesker på bjerget.

AUGUST – OKTOBER
Der er perfekte vejrforhold fra august til oktober. Det er da også den mest populære periode for bestigning af Kilimanjaro. Dagene er klare og noget varmere end i juni og juli, og der falder normalt meget lidt regn. Det er som regel fugtigt i regnskoven længere nede på bjerget, og der kan forekomme regn på nogle af de sydlige ruter, som Machame. Når du kommer ud af regnskoven og op i højden er der næsten altid blå himmel i august, september og oktober.
Oktober er endnu en undervurderet sæson på Kilimanjaro. Antallet bjergbestigere falder drastisk ift. August, men de gode vejrforhold fortsætter til midten af oktober. Sidst i oktober kommer der normalt lidt flere små regnskyl, men det burde ikke udgøre nogen stor udfordring.

NOVEMBER – MIDT DECEMBER
I november starter den korte regnperiode på Kilimanjaro, og denne varer normalt til midten af december. Temperaturerne er faldet, og en fugtig tåge dækker bjerget. Det betyder at en bestigning af Kilimanjaro er sværere, men også mere spændende og udfordrende. November er nok ikke det bedste tidspunkt at bestige bjerget, men det giver nogle fantastiske muligheder til at tage billeder af et snedækket Uhuru Peak med en ring af tåge omkring.

DECEMBER - JANUAR
Perioden mellem jul og nytår er meget populær på Kilimanjaro. Der er mange turister på bjerget, selv om vejret ikke nødvendigvis er det bedste. Det kan stadigvæk komme nogle regnskyl, og der er en del tåge i denne periode. Den første dag vil være meget lummer, når du vandrer i den tætte skov. Men der er smukt og frodig i regnskoven, der er sne på toppen, og temperaturen er behagelig når du først er kommet lidt op i højden. Flybilletter og hoteller er som regel rigtig dyre omkring jul og nytår, så du får mere for pengene, men samme gode oplevelse, hvis du kan rejse lidt tidligere i december, eller fra starten af januar.

Temperaturer på Kilimanjaro

Under en bestigning af Mount Kilimanjaro vil du bevæge dig gennem fire forskellige klimazoner:

Du starter i regnskoven, som ligger mellem 800 – 3.000 moh.
Her er det varmt og fugtig, og der er tæt vegetation. Regnskoven fortsætter op i næsten 3.000 meters højde. Temperaturen ligger på mellem 20-25 grader i dagtimerne, og 12-15 grader i gennemsnit. Her kommer du til at tilbringe de første 1-2 dage, afhængig af hvilken rute du vælger.

Den lave alpine zone, fra 3.000 - 4.200 moh.
Når du kommer højere op på bjerget bliver der stadig mindre vegetation. Afhængigt af rutevalget vil du tilbringe 1-2 dage i denne zone, med gennemsnitlige temperaturer fra 5-10 grader om natten, og 15 – 20 grader i dagtimerne.

Den høje alpine zone 4.200 - 5.000 moh.
På fjerde eller femte dag af din bestigning bevæger du dig op i et ørkenlignende landskab. Her er temperaturerne i gennemsnit omkring frysepunktet, men i dagtimerne, når solen skinner, er temperaturerne stadigvæk ret behagelige.

Den glaciale zone over 5.000 moh.
Dagen for selve topstødet bliver du vækket omkring midnat, får lidt kiks og the, inden du begiver dig op mod toppen, i månens skær. I denne højde ligger gennemsnitstemperaturen omkring -6 grader. Under dit trek om natten kan temperaturerne falde til -20 grader, og på grund af de hårde vindstød kan det ofte føles som -40.
Men når du har fået kæmpet dig helt op til Uhuru Peak, vil du opleve at det har været alle anstrengelserne værd. Her er utrolig smukt. Store gletsjere omgiver krateret, og du kan se gennem skyerne, til stepperne langt under dig. Den er denne oplevelse, der er hele målet. At ramme toppen af Afrikas højeste bjerg, imens solen stiger op under dig.

HAR DU SPØRGSMÅL TIL VORES REJSER?

61 70 16 10info@tanzaniatours.dk