8 ting du skal opleve på Zanzibar

Afslapning på Zanzibars skønne strande

De fleste rejser til Zanzibar, for at nyde de smukke strande og det dejligt varme hav. Derfor topper badeferie og strandaktiviteter selvfølgelig listen, over hvad du skal opleve på Zanzibar.

Der er flotte brede strande, med et stort udvalg af hoteller, restauranter og aktiviteter. Og der er små private strande omkranset af palmer, hvor kun gæsterne fra det ene lille hotel kommer.

Der er strande med perfekt badevand, og andre med billedskønne omgivelser, men knapt så godt badevand.

Hvilken strand du skal vælge, afhænger af om du vil have det bedste badevand, eller de smukkeste kulisser. Vi kender alle strandene på Zanzibar rigtig godt, så lad os tage en snak om hvad der vil passe bedst til dig.

Vi har lavet en hel side med information om de forskellige strande. Den kan du finde her.

Snorkling og dykning omkring Zanzibar

Der findes mange smukke koralrev rundt om Zanzibar. Revet gør at der ikke kommer store bølger, og holder desuden hajer væk. Det rolige hav skaber en god sigtbarhed, som gør det til en helt unik oplevelse at dykke eller snorkle her. Der er stadig farvestrålende koraller i alverdens former og størrelser, og fisk i alle regnbuens farver.

Der er store rokker, små klovnefisk, løvefisk, søheste, trompetfisk, kuffertfisk, moræner og meget mere. Er du heldig, kan du møde en skildpadde. Ved revene omkring Zanzibar lever både grønne havskildpadder, store læderskildpadder og hawksbill skildpadder. Både nord og syd for Zanzibar lever der store grupper af delfiner, og det er muligt at komme til at snorkle ved siden af dem.

Fra det meste af øen kan du snorkle direkte fra stranden, men der vil være meget mere at se, hvis du sejler med en båd ud til et koralrev. Det kan være korte ture tæt ved dit hotel, eller længere ture til nogle af de bedste dykkerspots i Østafrika. Steder som Mnemba Atollen og Tumbatu Island i nord, Chumbe og Prison Island ud for Stone Town på vestkysten, og Kizimkazi på Zanzibars sydspids er noget af det bedste. Der er også mange gode steder langs hele østkysten af Zanzibar. Omkring Stone Town er der desuden flere spændende vrag, som kan give lidt ekstra krydderi til et dyk.

Hvis du tilbringer en uges tid eller mere på Zanzibar, er det oplagt at bruge noget af tiden på at tage et dykkercertifikat. Der er flere gode dykkercentre, de fleste i Stone Town og ved Kendwa og Nungwi på nordspidsen. Alle er PADI certificerede og tilbyder alverdens kurser og dyk. Hvis du rejser med familien, vil Karafuu Beach Resort være et godt valg af hotel. De har deres eget dykkercenter, så det er nemt at tage på ture med dem, uden at du skal bruge lang tid på transport.

Shopping, kultur og lokal mad i Stone Town

Zanzibars Stone Town er en af de mest fascinerende byer syd for Sahara, og pga. byens unikke historie og arkitektur er den på UNESCOs liste over unik verdensarv. Det historiske centrum minder om Medina på Den Arabiske Halvø, med de magiske labyrinter af smalle gyder, hvor det vrimler med livlige basarer.

Det er en god idé at få en rundvisning i den gamle bydel, med en af vores dygtige guider, så du ser de vigtigste attraktioner, og lærer at finde rundt på egen hånd.

Du bliver taget med gennem en hel labyrint af snævre gader, fyldt med farverige små butikker, hvor du kan gøre en god handel og købe lidt souvenirs. Undervejs passerer man lokale markeder, hvor store stakke af friske krydderier og eksotiske frugter ligger stablet, og frister med herlige dufte. Men også fiskemarkedet og kødmarkedet, som dufter mindre godt, og næppe ville få en glad smiley af de danske myndigheder. Men en anderledes oplevelse er det i hvert fald.

”Byen af sten” er hjertet for den livlige og medrivende historie om Zanzibar. Mange af de ikoniske bygninger står endnu, og vidner om den turbulente fortid med Arabisk, Portugisisk og Britisk indflydelse.

For mange år siden fungerede Zanzibar som handelscentrum for slavehandlen mellem Afrika og Amerika. Du kan få historien ind under huden i et af de gamle fangehuller, og se den tidligere handelsplads, som efter slaveriets ophør blev omdannet til en katedral.

I besøger Tippu Tip House, hvor en af de mest kendte slavehandlere boede, og som var bopæl for den seneste Sultan af Zanzibar. Andre historiske bygninger inkluderer The Old Fort, The House of Wonder (Nationalmuseum) og Peoples Palace som oprindeligt var sultanens palads – alle steder fulde af historie om levevis på Zanzibar, samt om sultanfamilierne og øens mange intriger.

Madmarkedet i Stone Town
Du bør også besøge madmarkedet i Forodhani Gardens om aftenen. Hver aften samles byen ved en flot park på havnepromenaden. Her står kokke på lange rækker med deres eget lille køkken og en grill, for at tilberede de forskellige friske fisk og skalddyr, som de lokale fiskere netop er kommet ind med fra havet. I baggrunden går solen ned bag havet, mens byens unge drenge konkurrerer i akrobatiske udspring fra havnekajen.

Her kan du smage så eksotiske specialiteter som haj, barracuda, kingfish, blæksprutte, hummer eller kæmpekrabber. Vi kan varmt anbefale de mini-pizzaer, som nogle af kokkene har specialiseret sig i at lave på grillen. Prøv dem både med kød og med banan/chokolade. Husk at smage den lokale drik; presset sukkerrør med lime og ingefær!

Forodhani foodmarket er både en kulinarisk og kulturel oplevelse, som du ikke må gå glip af.

Rundvisning i en krydderiplantage

Alle, der besøger Zanzibar, burde få en rundvisning i en krydderiplantage.

Gruppen af øer ud for østkysten af Tanzania kaldes ikke ”Spice Islands” uden grund. Inden turismens indtog var krydderier Zanzibars helt store indtægtskilde, og på et tidspunkt var Zanzibar verdens største producent af nelliker.

Krydderier blev først introduceret af portugiserne i det 16. århundrede, da de blev transporteret over fra kolonier i Goa og Brasilien. Men det var først da Omanerne ankom, flere hundrede år senere, at krydderihandlen virkelig fik sin opblomstring.

Sultanen transporterede hvert år 50.000 slaver gennem Zanzibar, og tvang en tredjedel af dem til at arbejde på krydderifarmerne på Zanzibar. 30% af dem døde hvert år, på grund af de forfærdelige arbejdsforhold. Disse krydderi- og slavehandlere var med til at gøre Stone Town til en af de rigeste byer i Afrika.

Vi har en aftale med en gruppe landmænd, der driver en økologisk plantage i det nordlige Zanzibar. Her kan du opleve hvordan de friske krydderier og tropiske frugter gror. Vi laver altid kun private ture, så også på denne rundvisning vil du have din egen guide.

En rundvisning i en krydderiplantage er en særlig tur for sanserne, hvor man prøver at røre, indsnuse og smage eksotiske frugter og krydderier. Du vil bl.a. komme til at se vanilje, peber, gurkemeje, ingefær, nelliker, ananas, stjernefrugt, kaffebønner, og mange, mange andre. Sikkert flere man aldrig har hørt om før. Når turen er omme, er man blevet eksperter på noget af det mest værdifulde for Zanzibar… krydderier!

Turen indeholder ofte et besøg ved Maruhubi Palace ruinerne og de persiske bade i Kidichi, som blev bygget i 1850 for Sultan Said og hans hustru, Sherazade, som var barnebarn af shahen af Persien.

Besøg kæmpeskildpadderne på Prison Island

Fra stranden ved Stone Town kan du gå om bord på en typisk, afrikansk træbåd med sejl og motor for at sejle til Prison Island.

Øen er hjemsted for en koloni af kæmpeskildpadder. De lever og formerer sig godt på den lille ø, og de ældste er tæt på 200 år gamle!

Det er faktisk landskildpadder, så de forlader ikke øen. Alligevel er der en indhegning, som dog er til for at beskytte skildpadderne. Du kommer helt tæt på, og kan røre og fodre dem, hvis du vil.

Lige ud for Prison Island er et flot koralrev og meget klart vand, så det er et rigtig godt sted at snorkle. På vores ture stiller vi snorkeludstyr til rådighed, så du kan opleve den smukke verden under havets overflade, og et utal af Det Indiske Oceans farverige fisk.

På øen er der også en dejlig strand, hvor du kan tilbringe lidt tid med at solbade og svømme i det lune hav. Hvis den lille restaurant på øen har åbent, kan du overveje at spise frokost derude. Deres pizza er ret god.
Øen hedder egentlig Changuu, men fik sit øgenavn efter at briterne byggede et fængsel på øen i 1894. Det blev dog aldrig brugt som fængsel, men i stedet ombygget til karantænestation, til kontrol af smitsomme sygdomme.

Inden briterne kom til, brugte Sultanen af Zanzibar øen til at holde styr på ulydige slaver, inden de blev solgt. I dag er der heldigvis mere roligt og fredfyldt.

Fisketur

Der er masser af fisk i havet omkring Zanzibar, så det er oplagt at prøve dit held af, på en fisketur.

Der udbydes flere former for fiskeri. Der er den traditionelle form for fiskeri, hvor man sejler ud fra Stone Town om formiddagen i en lille traditionel Dhow-båd med sejl, sammen med erfarne, lokale fiskere. Det er simpelt fiskeri med hjemmelavede fiskestænger og net, og alle kan være med.

De sejler ud til et område mellem Prison Island og Bawe Island, hvor der er godt at fiske. Efter en god fisketur sejler de til en smuk sandbanke, hvor du kan spise ”Zanzibar frokost”.

Herefter er der mulighed for at bade, eller snorkle med de farverige fisk i Det Indiske Ocean. Vi vil derfor anbefale at du tager snorkeludstyr med. Dagen slutter af med sejlturen tilbage til Stone Town, i den smukke solnedgang. Det er altså en stille og rolig hyggetur, hvor man ikke må have de store forventninger til fangsten.

Hvis du vil have de bedste chancer for at fange noget, og fange noget spændende, skal du tage på Big Game Fishing. Her sejler man ud i en rigtig lystfiskerbåd, med en dygtig og professionel skipper og hans assistent. Båden er rigget til med det bedste udstyr, særligt egnet til at fange de helt store fisk.

Der er gode chancer for at fange en kæmpestor blå marlin eller en gulfinnet tun, som er en af de stærkeste fisk i verden. Der er også seglfisk og et utal af andre mindre arter af marlin og tun. Udbuddet afhænger af sæsonen, og der er selvfølgelig aldrig fangstgaranti.

Det bedste udgangspunkt er fra Nungwi eller Kendwa på Zanzibars nordspids, hvorfra det er nemt at komme til det åbne farvand mellem Zanzibar og naboøen Pemba, som er et af Afrikas bedste steder for dybhavsfiskeri.

Mød de søde Colubus aber i Jozani regnskoven

Jozani Forest er den sidste tilbageværende, uberørte skov på Zanzibar. Skoven er hjemsted for plantearter fra hele verden, nogle højere end 100 meter. Der lever forskellige vilde dyr og et utal af fuglearter i skoven, samt forskellige slangearter.

Den største attraktion i Jozani skoven er de sjældne arter af den charmerende og flotte røde Colobus abe, som du kan komme helt tæt på. De er bestemt ikke sky, så man kan ofte lykkes med at tage gode billeder af dem. Det er en særlig art kaldet Kirks Red Colobus, og de findes kun her på Zanzibar, og er desværre stærkt udrydningstruet.

Du vil opleve forskellige typer skov. Først kommer du til de dele af skoven som er rigtig afrikansk bush, og hjemsted for Colobus aberne. Derefter den sumpede mangrove skov, hvor træerne er tilpasset til at vokse i saltvand.

Regnskoven på Zanzibar kan dog på ingen måde sammenlignes med naturen i Tanzania, så har du først været på safari, vil vi ikke anbefale denne tur. Den vil simpelthen blegne, i forhold til alle de dyr, og fantastisk natur, man oplever på en safari i Tanzania. Men hvis du kun er på Zanzibar denne gang, er det en fin lille tur.

På turen vil guiden underholde med historier og legender om dette mystiske naturreservat, og fortælle om hvad der gøres for at beskytte og bevare regnskoven.

Kitesurfing ved Paje stranden

Kitesurfing er blevet en meget populær vandsport de seneste år, og Zanzibar har helt perfekte forhold, med milde, varme briser, og et roligt hav. Så drømmer du om at prøve sporten af, har du en god mulighed for det under en rejse til Zanzibar.

På kitesurfing står du op på et surfboard, mens du holder fast i en stor drage, og lader vinden trække dig med. Det er en sjov, men ret fysisk sport, og du vil helt sikkert være øm i kroppen næste dag!

Paje er det bedste sted at kitesurfe på Zanzibar. Det ligger på den sydlige del af Zanzibars østkyst, ved den lille fredelige by Paje. Her er en af øens bedste strande, med en meget afslappet stemning.

Man kan også tage kite lektioner på Nungwi-stranden på Zanzibars nordlige del. Hvis du er nybegynder betyder det ikke så meget hvilken strand du vælger.

Det bedste tidspunkt at kitesurfe er fra januar til februar og fra juni til september. Det er også I disse perioder, at en del professionelle kitesurfere holder til på øen.

Én mulighed er Kite Center Zanzibar, der ligger ved siden af vores foretrukne hotel i Paje, The Waterfront, og tilbyder undervisning for begyndere, og udlejning af udstyr.

Du kan se nærmere på det hyggelige lille hotel her.

Vi hjælper gerne med at arrangere dine aktiviteter på Zanzibar. Kontakt os med dine ønsker, så skræddersyer vi din drømmerejse.

HAR DU SPØRGSMÅL OM ZANZIBAR?

61 70 16 10info@tanzaniatours.dk