Spændende dagsture i Tanzania

Besøg i landsbyen Ilkiding'a - et autentisk indblik i Tanzanias hverdag

Vi anbefaler alle vores kunder, at starte deres rejse i Tanzania med en dag i Arusha. Byen ligger tæt ved det smukke bjerg Kilimanjaro og lufthavnen af samme navn. Det giver en stille og rolig start på rejsen at tilbringe den første dag her, og du vil være helt udhvilet ovenpå flyveturen – klar til at starte din safari næste dag. Tanzanias smukke natur er selvfølgelig hovedattraktionen, men vi synes også det er vigtigt, at opleve den afrikanske kultur og dagligdag, så du får et indblik i, hvad det er for et land du er kommet til.

Et besøg i landsbyen Ilkiding'a, er en rigtig fin aktivitet til den første dag. Turen tager ca. 3 timer og du bestemmer selv, om det skal være formiddag eller eftermiddag. Landsbyen ligger på de frodige skråninger af Mount Meru, Tanzanias næsthøjeste bjerg, i udkanten af Arusha. Alene køreturen dertil, ca. en halv time ad en hullet grusvej, er en stor oplevelse, særligt hvis det er din første rejse til Afrika. På turen mod landsbyen passerer I bl.a. et lille lokalt marked, som sælger alt fra solmodne eksotiske frugter, til brugte sko.

Langs vejen kan du se lokale damer i farvestrålende klæder, komme gående med f.eks. bananklaser eller kurve med avocadoer, på hovedet. Der vil være skolebørn i slidte uniformer på vej til eller fra skole, motorcykler læsset med et kæmpe læs halm eller med en levende ged på bagagebæreren.

Du bydes velkommen som gæst i landsbyen. Det er ikke et udstillingsvindue, hvor turister i hobetal glor på de lokale. Det er en autentisk oplevelse, som kan være både sørgelig og livsbekræftende på samme tid. Sørgelig fordi det er tydeligt hvor fattige de er. Livsbekræftende, fordi de alligevel virker glade, og er meget åbne overfor besøgende. En del af betalingen for denne tur, går til velgørende projekter i landsbyen.

De fleste i landsbyen er fra Wa-arusha stammen, som er ”moderne” masaier, der har opgivet nomadelivet og er flyttet til byen, men stadig lever efter visse masai-traditioner. Du starter med at høre om stammens historie og kultur, og ser hvordan de bor. Derefter vandrer du, sammen med en lokal guide fra landsbyen, gennem små kaffeplantager og opdyrkede marker, og ser hvordan landsbyboerne dyrker majs, bønner, kål og andre afgrøder, med primitive redskaber. Har du mod på en længere gåtur, kan du fortsætte til et udsigtspunkt, med udsigt over Arusha.

Højdepunktet er en rundvisning i den lokale skole, som må siges at være noget af en kontrast til danske skoler. 32 lærere til 1.500 børn, og op til 100 elever pr. klasse.

Skolen drives og udvikles med støtte fra turismen og udviklingsfonde. TANZANIA TOURS har bl.a. investeret i skolebænke til 160 elever.

Vi opfordrer vores kunder til at medbringe små gaver til eleverne. Det vil uden tvivl være højt værdsat og samtidig være en stor oplevelse for giveren. Der er særligt behov for blyanter, skolekridt og diverse skolehæfter. Du kan med fordel handle i den lokale boghandel i Arusha, hvor du får rigtig meget for pengene, og samtidig støtter lokalt.

Det giver dig også mulighed for at se centrum af byen, hvor du kan spise frokost på en god restaurant. Vi kan sende dig en liste over vores foretrukne restauranter i byen. Det kunne være en fin og anderledes oplevelse at spise (med fingrene) på en Etiopisk restaurant, eller på Khans Barbeque, som i dagtimerne er et bilværksted, men om aftenen stiller borde, bænke og en grill op på fortovet og serverer dejlig indisk mad. Det er en meget eksotisk restaurant-oplevelse, der forstærkes af kaldet fra den lokale moske, og det travle liv i byen.

Udvid din safari med besøg hos Hadzabe folket

På denne tur besøger du autentiske bush-mænd og oplever hvordan de jager små sangfugle med bue og pil!

Hadzabe-folket er den sidste stamme af jægere og samlere i Tanzania. De lever stort set som de gjorde for 90.000 år siden. Det gør dem til det ældste oprindelige folk i hele verden, som stadig lever på traditionel vis.

En nylig optælling fastlagde at der kun er 1.234 Hadzaer tilbage. Mange har valgt at flytte til byen, men omkring 250 lever stadig som nomader, hvor kvinderne samler planter og rødder, og mændene jager med bue og pil.

De kommunikerer med kliksprog og har deres helt eget sprog, som ikke er beslægtet med andre kliksprog. Hadzabe-folket er nomader og bevæger sig ofte, så de bygger ikke permanente huse, men kun læhytter af sammenvævede kviste og græs, som beskyttelse mod regn. De dyrker ikke jorden og har ikke husdyr. De har ingen kalender eller begreb om år, måned og dato – heller ikke tal. Deres liv og levemåde er i nuet.

Hadzaerne er i dag presset af landbug og af masai-stammens store kvægflokke, da begge dele begrænser hadzaernes jagtområder.

De er også påvirket af turisme, som har bragt fristelser med sig, som tøj og penge. Det er først efter turisters indtog i 90´erne, at nogle Hadzaer er begyndt at gå med tøj. Inden da, var de kun klædt i bavian-skind.

Sammen med en lokal guide der taler stammens kliksprog, besøger du en familie, som lever i et smukt område ved Lake Eyasi. Via familie, som lever et mere moderne liv i byen, har vi kontakt til Hadzaerne, og ved i hvilket område de befinder sig, fra sæson til sæson.

Du ser hvordan de bor og hvordan de går klædt, og hører om deres liv. Du oplever hvordan de laver bål med 2 pinde og endeligt er det tid til dagens højdepunkt: Jagt!
Sammen med en gruppe unge mænd, klædt i bavian-skind og bevæbnet med bue og pil, lister I jer gennem bushen. I området omkring deres lejr er der sjældent større dyr, så de går efter fugle. Men det er også det mest imponerende; hvordan de kan ramme en lille sangfugl på 10-15 meters afstand!
Efter en spændende jagt prøver du selv at skyde til måls med bue og pil.

De har naturligvis hverken vand eller sæbe, så hvis du bliver tilbudt en smagsprøve af jagtbyttet, skal du takke nej. Det er vores maver ikke stærke nok til… Medbring også gerne en håndsprit, som du kan bruge efter besøget.

Det kan virke paradoksalt, at man ved at besøge en autentisk stamme, måske kan påvirke dem til at leve et mere moderne liv. Men det er kun en lille del af stammen der tager imod besøgende, og det vi betaler dem for det, bliver ikke brugt på mad og tøj, men giver dem midler til at kæmpe kampen, for at bevare deres landområder og retten til at leve traditionelt.

På vejen hjem kan du vælge at besøge Datoga-stammen. Vi har en aftale med en familie, bestående af en mand og hans fire koner og 15 børn, som gerne vil vise rundt i deres hjem. Ganske primitive hytter af strå og ler. Disse folk er kendt som gode smede, og fremstiller bl.a. de pilespidser, som Hadzaerne bruger når de jager større dyr. De betaler med kød fra deres jagt-bytter, eller honning som de har samlet i skoven.

Du kan se hvordan Datoga-smedene omsmelter gammelt jern over åben ild, og fremstiller bl.a. smykker.

Efter besøget kører I tilbage til Farm House, hvor du tilbringer eftermiddagen. Du kan tage et dejligt bad, eller hoppe i poolen. Du kan også få en rundvisning i den smukke have og kaffeplantage.
Det er skønt at have en hel eftermiddag på lodgen, og da de fleste andre gæster er på safari, vil du have stedet næsten for dig selv. Dagens besøg er en perfekt afveksling, under en oplevelsesrig Tanzania safari.

Dagstur på Kilimanjaro

På denne tur hentes du på hotellet af din guide og kører til byen Marangu ved foden af Kilimanjaro, hvorfra I trekker til den første camp på Marangu ruten. Det bedste udgangspunkt for turen er Moshi, som ligger 50 minutters kørsel fra Marangu. Det er også muligt at starte fra Arusha, som er yderligere 70 minutter derfra. Men for at dagen ikke bliver for hektisk, anbefaler vi at man har en nat i Moshi både før og efter turen.

I vandrer ad små stier gennem regnskoven ved Kilimanjaro, til den første lejr i næsten 3.000 meters højde. Undervejs er der bl.a. mulighed for at se de søde Colobus aber, der lever  i regnskoven. Turen op tager ca. 4 timer, inden I spiser frokost ved lejren.

Har du stadig kræfter, kan I fortsætte ca. 45 minutter til et udsigtspunkt, hvorfra der er flot udsyn over den snedækkede bjergtop, hvis vejret ellers er klart. Som regel ses toppen dog bedst fra afstand, f.eks. fra Moshi by. Turen ned igen tager kun ca. 2 timer.

Denne dagstur er en rigtig god måde at opleve det mytiske bjerg på, hvis man ikke har 6-7 dage til at kommer helt til tops. Det giver et indblik i, hvordan det er at bestige bjerge, og så er det en god naturoplevelse.

Det er en relativt hård tur, så det er en fordel at være i god form, men guiden vandrer stille og roligt, så de fleste kan være med. Særligt udstyr og påklædning kræves ikke, men stien kan være glat, så gode løbesko er en god idé.

Vores foretrukne lodge ved Kilimanjaro er Kaliwa Lodge som er et fantastisk lille sted, med smuk udsigt over Kilimanjaro og den omkringliggende bjergskov. Det er et moderne sted, med dejlige værelser og gode faciliteter, men masser rigtig godt til omgivelserne. Lodgen ligger dog ved indgangen til Machame-ruten, som vi synes er knapt så velegnet til en dagstur på Kilimanjaro. Der er lidt flere turister end på Marangu-ruten, som også er smukkere, men der får man til gengæld en ekstra køretur på ca. en time.

Hvis du helst vil på Marangu-ruten er Honey Badger Lodge i Moshi et bedre udgangspunkt, men ikke så skønt et sted som Kaliwa Lodge.
Lad os tage en snak om, hvad der vil passe bedst for dig.

Dagstur til Arusha National Park

Arusha National Park ligger kun ca. en time fra Arusha og er en fantastisk smuk park, beliggende på skråningerne af Tanzanias næsthøjeste bjerg, Mt. Meru. Naturen er meget frodig, med vulkansk jord og søer i forskellige flotte nuancer, skove og åben slette. På gode dage er der også udsigt til Kilimanjaro.

Parken er fyldt med fugle, og her lever over 450 forskellige arter, den mest ikoniske er flamingoen, som fra afstand får søerne til at se  helt lyserøde ud. Ligeledes er regnskoven i parken fyldt med forskellige abearter, bl.a. den sort-hvide colobus abe, som ellers er ganske sjælden. De store, klassiske safari-dyr, som giraffer, zebraer, gazeller og især bøfler er flot repræsenteret i parken, og der er også gode chancer for at se leoparder, hyæner og elefanter.

I Arusha National Park er det også muligt at komme på en vandre-safari, hvor du sammen med en kyndig park-ranger ser på spor fra dyrene, og kommer helt tæt på flora og fauna med mulighed for også at se mindre dyr tæt på. Det er dog sjældent at man kommer tæt på store dyr.

I vandrer i et flot og kuperet landskab, på Mount Merus skråninger, og har udsigt til Kilimanjaro, hvis vejret er klart. Lad os gerne vide hvis du ønsker at komme på en vandre-safari, da det koster lidt ekstra at have en park-ranger med. Det er op til dig hvor længe du vil være i parken, og hvornår du tager tilbage til lodgen.

Arusha National Park kan ikke måle sig med de mere kendte safari-parker i Tanzania, når det kommer til mængden og variationen af dyr. Til gengæld er det en rigtig smuk park, og med sin beliggenhed meget tæt på byen, er den nem at komme til. Da man kan overnatte på vores foretrukne hotel i Arusha – Planet Lodge, er safarien her noget billigere, end når man skal overnatte inde i f.eks. Serengeti National Park.

Hvis du bare ønsker en kort safari, måske som opvarmning til en Kilimanjaro-bestigning, giver det god mening at bruge en dag i Arusha National Park. Da Arusha ligger i 1.400 meters højde, og man ofte kommer endnu højere inde i parken, er denne dag faktisk også gavnlig ift. at forebygge højdesyge.

START REJSEN I NAIROBI

Det er ofte lidt billigere at flyve til Nairobi i Kenya, end til Kilimanjaro i Tanzania, så det er en god anledning, til at opleve seværdighederne i Kenyas hovedstad. Hvis der er meget at spare på flybilletten, giver det god mening at flyve til Nairobi og bruge et par dage der, inden du rejser videre ind i Tanzania. Det er selvfølgelig noget der koster et par ekstra dage, og i sidste ende vil der være flere udgifter end hvad besparelsen på flyene kan dække, så det er kun noget du skal overveje, hvis du drømmer om at opleve Nairobi.

Nairobi er en klassisk afrikansk storby på godt og ondt. Der er masser af liv i gaderne og man bliver bombarderet med indtryk af lyde, dufte og syn.
Du kan godt se dig omkring på egen hånd, men vi anbefaler at man får en rundvisning af en lokal guide. Han vil vise dig seværdigheder som Karen Blixens gamle hus, der nu er et museum om den danske forfatter.

I besøger også Sheldricks elefant børnehjem, som er kendt fra diverse TV-programmer, og et tilsvarende hjem for giraffer, Langata Giraffe Center. Det er en sjov oplevelse, for man kommer rigtig tæt på de store dyr.

Turen starter kl. 09.00 og du vil være tilbage i byen til at hoppe på din bus mod Arusha i Tanzania, kl. 14.30.

Aktiviteterne er ganske spændende, men kan virke noget turistede. Der vil muligvis også være tid til en kort rundvisning i byen, eller en hurtig frokost, inden guiden kører dig til busholdepladsen og sender dig godt af sted mod Tanzania.

Busturen varer ca. 5. timer, i en mellemstørrelse bus, og vi bruger et godt og professionelt firma, der primært kører med turister og forretningsmænd.

Selve busturen til Arusha er interessant og der er meget at se på undervejs. Flot natur og farverige masaier der vogter deres kvæg. Er du heldig, kan du se Kilimanjaro på afstand, eller et par giraffer. Det er en fin måde at starte rejsen på, særligt hvis det er din første tur til Afrika.

KULTUREL DAGSTUR OMKRING KILIMANJARO

Byen Marangu ligger ved foden af Kilimanjaro, og er et stort område med mange floder, søer og vandfald.

På denne tur besøges forskellige interessante og flotte steder, hvor du får et godt indblik i Chaga kulturen, som altid har levet på Kilimanjaros skråninger. Turen indledes med et stop ved et kæmpe baobabtræ. Det er et rigtig godt ”fotospot”, da man svinder helt ind foran det store træ. Derefter fortsætter I til et udendørs museum, som er meget berømt for sin præsentation af Chaga kultur og tanzanisk kultur, med stor bredde og mangfoldighed.

I gør et kort stop ved Marangu Gate, som er startpunktet for bestigning af selve Kilimanjaro. Det er en smuk og spændende køretur fra museet. Turen fortsætter med et besøg hos en lokal smedje, hvor en gruppe mænd laver masaispyd og værktøjer, med forfædrenes primitive metoder. Der produceres mest værktøj til dagligdagen, og det er hårdt arbejde. Dette er et andelsprojekt og I kan støtte ved at købe et par souvenirs.

Du vil blive vist rundt af en lokal guide. Sammen med ham slentrer du gennem den lille landsby, som ligger omkranset af banan- og kaffe-plantager, og ser de små hytter, som stammen bor i.

I kommer til en gammel grotte, som blev brugt af Chaga stammen som beskyttelse, under krige med andre stammer. Guiden fortæller den spændende historie, og har du lyst kan du komme ned i grotten, og se gange og opholdsrum.

Til slut går turen til Marangu vandfaldet, hvor I nyder den medbragte frokost i flotte omgivelser.

Denne tur passer fint som en halvdagstur, hvis du har en ledig dag, inden bestigning af Kilimanjaro. Det bedste udgangspunkt er fra Moshi by.

"Vi startede med besøget til Ilkidinga landsbyen. Det var kæmpe oplevelse at gå tur igennem det smukke landskab, tale med den lokale guide om udviklingen i landsbyen og møde de lokale undervejs. Turen til Ilkidinga og skolen er klart besøget værd og kan varmt anbefales."

Natasha Grbic Aarup

SKAL VI ARRANGERE DIN SAFARI?

61 70 16 10info@tanzaniatours.dk