Andre aktiviteter i Tanzania

Besøg i landsbyen Ilkiding'a - et autentisk indblik i Tanzanias hverdag

Vi anbefaler alle vores kunder, at starte med en dag i Arusha. Byen ligger tæt ved det smukke bjerg Kilimanjaro og lufthavnen af samme navn. Det giver en stille og rolig start på rejsen at tilbringe den første dag her, og I vil være helt udhvilede ovenpå flyveturen – klar til at starte jeres safari næste dag. Tanzanias smukke natur er selvfølgelig hovedattraktionen, men vi synes også det er vigtigt, at opleve den afrikanske kultur og dagligdag, så I får et indblik i, hvad det er for et land I er kommet til.

Et besøg i landsbyen Ilkiding'a, er en rigtig fin aktivitet til den første dag. Turen tager ca. 3 timer og I bestemmer selv, om det skal være formiddag eller eftermiddag. Landsbyen ligger på de frodige skråninger af Mount Meru, Tanzanias næsthøjeste bjerg, i udkanten af Arusha. Alene køreturen dertil, ca. en halv time ad en hullet grusvej, er en stor oplevelse, særligt hvis det er jeres første rejse til Afrika. I passerer et lokalt marked, som sælger alt fra solmodne eksotiske frugter, til brugte sko.

I ser lokale damer i farvestrålende klæder, komme gående med f.eks. bananklaser på hovedet. Skolebørn i slidte uniformer, motorcykler læsset med et kæmpe læs halm eller med en levende ged. I bydes velkommen som gæster i landsbyen. Det er ikke et udstillingsvindue, hvor turister i hobetal glor på de lokale. Det er en autentisk oplevelse, som kan være både sørgelig og livsbekræftende på samme tid. Sørgelig fordi de virkelig ikke har meget. Livsbekræftende, fordi de alligevel virker glade, og er meget åbne overfor besøgende. En del af betalingen for denne tur, går til velgørende projekter i landsbyen.

De fleste i landsbyen er fra Wa-arusha stammen, som er ”moderne” masaier, der har opgivet nomadelivet og er flyttet til byen, men stadig lever efter visse masai-traditioner. I starter med at høre om stammens historie og kultur, og ser hvordan de bor. Derefter vandrer I, sammen med en lokal guide fra landsbyen, gennem små kaffeplantager og opdyrkede marker, og ser hvordan landsbyboerne dyrker majs, bønner, kål og andre afgrøder, med primitive redskaber. Har I mod på en længere gåtur, kan I fortsætte til et udsigtspunkt, med udsigt over Arusha.

Højdepunktet er en rundvisning i den lokale skole, som må siges at være noget af en kontrast til danske skoler. 32 lærere til 1.500 børn, og op til 100 elever pr. klasse. Skolen drives og udvikles med støtte fra turismen og udviklingsfonde. TANZANIA TOURS har bl.a. investeret i skolebænke til 160 elever. Vi opfordrer vores kunder til at medbringe små gaver til eleverne. Det vil uden tvivl være højt værdsat og samtidig være en stor oplevelse for giveren. Der er særligt behov for blyanter, skolekridt og diverse skolehæfter. I kan med fordel handle i den lokale boghandel i Arusha, hvor I får rigtig meget for pengene, og samtidig støtter lokalt.

Det giver jer også mulighed for at se centrum af byen, hvor I kan spise frokost på en god restaurant. Vi kan sende jer en liste over vores foretrukne restauranter i byen. Det kunne være en fin og anderledes oplevelse at spise (med fingrene) på en Etiopisk restaurant, eller på Khans Barbeque, som i dagtimerne er et bilværksted, men om aftenen stiller borde, bænke og en grill op på fortovet og serverer dejlig indisk mad.

Udvid jeres safari med besøg hos Hadzabe folket

Besøg autentiske bush-mænd, og oplev hvordan de jager små sangfugle med bue og pil! Hadzabe-folket lever stort set som de gjorde for 90.000 år siden. Det gør dem til det ældste oprindelige folk i hele verden, som stadig lever på traditionel vis. De er den sidste stamme af jægere og samlere i Tanzania. En nylig optælling fastlagde at der kun er 1.234 Hadzaer tilbage. Mange har valgt at flytte til byen, men omkring 250 lever stadig som nomader, hvor kvinderne samler planter og rødder, og mændene jager med bue og pil. De kommunikerer med kliksprog og har deres eget sprog, som ikke er beslægtet med andre kliksprog.

Hadzabe-folket er nomader og bevæger sig ofte, så de bygger ikke permanente huse, men kun læhytter af sammenvævede kviste og græs, som beskyttelse mod regn. De dyrker ikke jorden og har ikke husdyr. De har ingen kalender eller begreb om år, måned og dato – heller ikke tal. Deres liv og levemåde er i nuet. Hadzaerne er i dag presset af landbrug og den kvægdrivende masai-stamme, som begrænser jagtområderne. De er også påvirket af turismen, som har bragt fristelser med sig, som tøj og penge. Det er først efter turisters indtog i 90´erne, at nogle Hadzaer er begyndt at gå med tøj. Inden da, var de kun klædt i bavian-skind.

Sammen med en lokal guide der taler stammens kliksprog, besøger I en familie, som lever i et smukt område ved Lake Eyasi. Via familie, som lever et mere moderne liv i byen, har vi kontakt til Hadzaerne, og ved i hvilket område de befinder sig, fra sæson til sæson. I ser hvordan de bor og hvordan de går klædt, og hører om deres liv. I ser hvordan de laver bål med 2 pinde og endeligt er det tid til dagens højdepunkt: Jagt! Sammen med en gruppe unge mænd, klædt i bavian-skind og bevæbnet med bue og pil, lister I jer gennem bushen. I området omkring deres lejr er der sjældent større dyr, så de går efter fugle. Men det er også det mest imponerende; hvordan de kan ramme en lille sangfugl på 10-15 meters afstand!

Efter en spændende jagt prøver I selv at skyde til måls med bue og pil. De har naturligvis hverken vand eller sæbe, så hvis I bliver tilbudt en smagsprøve af jagtbyttet, skal I takke nej. Det er vores maver ikke stærke nok til… Medbring også gerne en håndsprit, som I kan bruge efter besøget. Det kan virke paradoksalt, at man ved at besøge en autentisk stamme, måske kan påvirke dem til at leve et mere moderne liv. Men det er kun en lille del af stammen der tager imod besøgende, og det vi betaler dem for det, bliver ikke brugt på mad og tøj, men giver dem midler til at kæmpe kampen, for at bevare deres landområder og retten til at leve traditionelt.

På vejen hjem kan I vælge at besøge Datoga-stammen. Vi har en aftale med en familie, bestående af en mand og hans fire koner og 15 børn, som gerne vil vise rundt i deres hjem. Ganske primitive hytter af strå og ler. Disse folk er kendt som gode smede, og fremstiller bl.a. de pilespidser, som Hadzaerne bruger når de jager større dyr. De betaler med kød fra deres jagt-bytter, eller honning de har samlet i skoven. I kan se hvordan de omsmelter gammelt jern over åben ild, og fremstiller smykker.

Efter besøget kører I tilbage til Farm House, hvor I tilbringer eftermiddagen. I kan tage et dejligt bad, eller hoppe i poolen. I kan også få en rundvisning i den smukke plantage. Det er skønt at have en hel eftermiddag på lodgen, og da de fleste andre gæster er på safari, vil I have stedet næsten for jer selv. Dagens besøg er en perfekt afveksling, under en oplevelsesrig Tanzania safari.

Ballon-safari over Serengetis slette

I kan vælge at krydre den almindelige safari i Tanzania, med en ballon-safari. Det er en helt fantastisk og uforglemmelig oplevelse, som tager pusten fra alle. Meget tidligt om morgenen kører I til ballonen, i nærheden af Maasai Kopjes i det centrale Serengeti, hvor I mødes med piloten, som giver jer en briefing om flyvningen, inden I ser ballonen blive varmet op. Ved daggry stiger I op sammen med solen og følger den retning, vinden bærer jer.

Jeres pilot kan præcist styre højden af ballonen. Undertiden svæver ballonen helt nede ved jorden, andre gange i trætop højde. Det giver jer et unikt perspektiv og fantastiske muligheder for at se og fotografere dyrelivet. Piloten vil også lade ballonen stige op til 3-400 meter eller mere så I kan nyde den enorme og vidunderlige panoramaudsigt over Serengeti i fuldstændig stilhed, bortset fra når der skal fyldes mere varme i ballonen.

Selve flyveturen er på ca. 1 time. Vel nede igen er det tid til en lækker brunch med alt det bedste, midt på savannen. Der skåles også i champagne, for at fejre en succesfuld tur. Serengeti Balloon Safaris har fløjet i Serengeti siden 1989, og bruger gode nye balloner. De har et meget professionelt team af uddannet personale, og er i øvrigt meget dedikerede til naturbevarelse og bæredygtighed.

Dagstur på Kilimanjaro

I hentes på hotellet af jeres guide og kører til byen Marangu ved foden af Kilimanjaro, hvorfra I trekker til den første camp på Marangu ruten. Det bedste udgangspunkt for turen er Moshi, som ligger 50 minutters kørsel fra Marangu. Det er også muligt at starte fra Arusha, som er yderligere 70 minutter derfra. I vandrer ad små stier gennem regnskoven ved Kilimanjaro, til den første lejr i næsten 3.000 meters højde. Turen op tager ca. 4 timer, inden I spiser frokost ved lejren. Har I stadig kræfter, kan I fortsætte ca. 45 minutter til et udsigtspunkt, hvorfra der er flot udsyn over den snedækkede bjergtop, hvis vejret er klart. Som regel ses toppen dog bedst fra afstand, f.eks. fra Moshi by.

Turen ned igen tager kun ca. 2 timer. Denne dagstur er en rigtig god måde at opleve det mytiske bjerg på, hvis man ikke har 6 dage til at kommer helt til tops. Det giver et indblik i, hvordan det er at bestige bjerge, og så er det en god naturoplevelse, bl.a. med mulighed for at se de søde Colobus aber i regnskoven. Det er en relativt hård tur, så det er en fordel at være i god form, men I vandrer stille og roligt, så de fleste kan være med. Særligt udstyr og påklædning er ikke nødvendigt, men stien kan være glat, så gode løbesko er fint.

Dagstur til Arusha National Park

Arusha National Park ligger kun ca. en time fra Arusha og er en fantastisk smuk park, beliggende på skråningerne af Tanzanias næsthøjeste bjerg, Mt. Meru. Naturen er meget frodig, med vulkansk jord og søer i forskellige flotte nuancer, skove og åben slette. På gode dage er der også udsigt til Kilimanjaro.

Parken er fyldt med fugle, og her lever over 450 forskellige arter, den mest ikoniske er flamingoen, som fra afstand får søerne til at se lyserøde ud. Ligeledes er regnskoven i parken fyldt med forskellige abearter, bl.a. den sort-hvide colobus abe, som ellers er ganske sjælden. De store, klassiske safari-dyr, som giraffer, zebraer, gazeller og især bøfler er flot repræsenteret, og der er også gode chancer for at se leoparder, hyæner og elefanter.

I Arusha National Park er det også muligt at komme på en vandre-safari, hvor I sammen med en kyndig park ranger ser på spor fra dyrene, og kommer helt tæt på flora og fauna med mulighed for også at se mindre dyr tæt på. I vandrer i et flot og kuperet landskab, på Mount Merus skråninger, og har udsigt til Kilimanjaro, hvis vejret er klart.

START REJSEN I NAIROBI

Det er ofte billigere at flyve til Nairobi i Kenya, end til Kilimanjaro i Tanzania, og kombinationen giver mulighed for at opleve seværdighederne i Kenyas hovedstad. I vil få en dygtig lokal guide, som vil vise jer rundt i byen. I skal se Karen Blixens gamle hus, som nu er et museum om den danske forfatter.

I besøger også Sheldricks elefant børnehjem, som er kendt fra diverse TV-programmer, og et tilsvarende hjem for giraffer, Langata Giraffe Center. Det er en sjov oplevelse, for man kommer rigtig tæt på de store dyr.

Der vil muligvis også være tid til en kort rundvisning i byen, inden guiden kører jer til busholdepladsen og sender jer godt af sted mod Tanzania. Bussen afgår kl. 14.00 og turen varer ca. 5. timer. Aktiviteterne er ganske spændende, og selve busturen til Arusha er også interessant, og der er meget at se på undervejs.

Flot natur og farverige masaier der vogter deres kvæg. Er I heldige, kan I se Kilimanjaro på afstand, eller et par giraffer. Det er en rigtig fin måde at starte rejsen på, særligt hvis det er jeres første tur til Afrika.

KULTUREL DAGSTUR OMKRING KILIMANJARO

Marangu ligger ved foden af Kilimanjaro, og er et stort område med mange floder, søer og vandfald. På denne tur besøges forskellige interessante og flotte seværdigheder, hvor I får et godt indblik i Chaga kulturen, som altid har levet på Kilimanjaros skråninger.

Turen indledes med et stop ved et kæmpe baobabtræ. Det er et rigtig godt ”fotospot”, da man svinder helt ind foran det store træ. Derefter fortsætter I til et udendørs museum, som er meget berømt for sin præsentation af Chaga kultur og tanzanisk kultur, med stor bredde og mangfoldighed. I gør et kort stop ved Marangu Gate, som er startpunktet for bestigning af selve Kilimanjaro. Det er en smuk og spændende køretur fra museet.

Turen fortsætter med et besøg hos en lokal smedje, hvor en gruppe mænd laver masaispyd og værktøjer, med forfædrenes primitive metoder. Der produceres mest værktøj til dagligdagen her i Chaga-land, og det er hårdt arbejde. Dette er et andelsprojekt, og I kan støtte ved at købe et par souvenirs. I vil blive vist rundt af en lokal guide. Sammen med ham slentrer I gennem den lille landsby, som ligger omkranset af banan- og kaffe-plantager, og ser de små hytter stammen bor i.

I kommer til en gammel grotte, som blev brugt af Chaga stammen som beskyttelse, under krige med andre stammer. Guiden fortæller den spændende historie, og har I lyst kan I komme ned i grotten, og se gange og opholdsrum. Til slut går turen til Marangu vandfaldet, hvor I nyder den medbragte frokost i flotte omgivelser.

"Vi startede med besøget til Ilkidinga landsbyen. Det var kæmpe oplevelse at gå tur igennem det smukke landskab, tale med den lokale guide om udviklingen i landsbyen og møde de lokale undervejs. Turen til Ilkidinga og skolen er klart besøget værd og kan varmt anbefales."

Natasha Grbic Aarup

SKAL VI ARRANGERE DIN SAFARI?

(+45) 61701610info@tanzaniatours.dk