Top-5 på safari i Tanzania

Oplev gnuernes store vandring i Serengeti

Noget af det største du kan opleve på en safari, er Den Store Migration i Serengeti, hvor over en million gnuer, og flere hundredetusinde gazeller og zebraer vandrer over Serengetis sletter, efter det friske græs. Det er et af de største naturvidundere der findes på denne jord.

Det er en kæmpe oplevelse at befinde sig midt i den store flok, enten når de vandrer mod nord, eller når de samles for at kælve. Gnuerne er altid at finde i det sydlige Serengeti, i vores vinterperiode, hvor de samles for at give liv til tusindvis af nye kalve. Det er fascinerende at se de nyfødte kalve, der lærer at gå i løbet af få minutter, så de kan gemme sig i flokken, i skjul for rovdyrene der lurer i det fjerne.

En fordel ved safari i Ndutu området er, at guiden her må køre ”off road”, i modsætning til Serengeti, hvor han skal blive på stierne. Så du kommer RIGTIG tæt på dyrene, og den ene store oplevelse afløser den anden. Der er virkelig meget at tage billeder af!

I løbet af sommeren starter ”the great migration”, hvor de begiver sig ud på den lange færd mod det nordlige Serengeti. Det er denne rejse der ofte skildres i naturprogrammer, hvor man ser den ene gnu efter den anden forsøge at krydse floden, for enten at drukne eller blive ædt.

Migrationen styres af gnuerne, der med deres veludviklede lugtesans, leder den store dyreflok på rette vej. Gnuerne er de bedste til at finde føde, så langt de fleste overlever turen, og da de samtidig føder mange nye kalve hvert år, er de nogle af de dyr på savannen, der klare sig bedst.

Det står sikkert i kontrast til hvad du måske har set i TV, hvor gnuerne ofte er et meget let bytte for rovdyrene. En flok dumme dyr, der springer direkte ned i floden til de sultne krokodiller. Og et langsomt dyr, uden synderligt forsvar, der ikke har en chance mod en løve eller leopard.

Men selve arten har stor succes, og er meget vigtig for hele Tanzanias økosystem. Uden dem ville de andre græssende dyr have svært ved at finde føde, og rovdyrene miste deres foretrukne spise.

Uanset om du vil rejse i februar eller juli venter der store oplevelser. Du kommer til at overnatte midt uden i naturen, tæt på dyrene, i et dejligt og komfortabelt telt med rigtige senge, bad og toilet inde i teltet. Vi bruger en eksklusiv lille lejr, der flytter flere gange om året, i takt med dyrene.

Du kan se eksempler på rejser, hvor du kan opleve dette storslåede fænomen her: Programforslag safari

Hvis du vil læse mere om gnuernes vandring, kan du gøre det her: Den store migration i Serengeti
 

Safari i Ngorongoro krateret

Ngorongoro må absolut være verdens bedste safari-park! Ikke alene er naturen paradisisk smuk, men her findes også den største koncentration af vilde dyr i hele verden.

Ngorongoro krateret er kun ca. 260 km² stort, men hjemsted for over 30.000 dyr. Kraterets 600 meter høje skrænter virker som en naturlig indhegning, der sammen med den frodige jord holder dyrene på stedet og gør Ngorongoro til en fantastisk safari-destination, hele året rundt.

I disse eventyrlige omgivelser findes også det sorte næsehorn, som ellers er stærkt udrydningstruet. Der er desværre kun omkring 30 individer tilbage, men myndighederne i Tanzania gør alt hvad de kan for at beskytte dem, og overvåger næsehornene 24 timer i døgnet. Hvis du vil krydse listen med ”The Big Five” af, skal du altså have en dag med safari i krateret.

Ngorongoro var engang var et kæmpe bjerg, større end Kilimanjaro, men for nogle millioner år siden sprang det sig selv i luften, og efterlod det store krater og et ekstraordinært frodigt område, beriget af den mineralholdige lava-aske.

Udsigten fra toppen af krateret, i 2.300 meters højde er helt usammenlignelig. Her kan du se ned i bunden af de høje skrænter, som omgiver en oase af søer, skov og slette, og helt over til den modsatte side, 19 km. væk.

De mange dyr og den unikke natur gør det til en helt særlig oplevelse, at være på safari her. Uanset i hvilken retning du kigger, ser du dyr. Store elefanter der slentrer majestætisk gennem landskabet, en gruppe hyæner på udkig efter et let bytte, eller en flok flamingoer der smukt letter over den saltholdige sø. Holder bilen stille ved en flok løver, er det ikke ualmindeligt, at en løve søger skygge ved bilen. Nogle gange vil du være så tæt på, at du kan nå dyret. Vi vil dog anbefale at du ikke prøver…

Vi sørger for at du får det optimale ud af opholdet her, med en overnatning på den dejlige Ngorongoro Serena Lodge, der ligger lige ved kanten af krateret. Både fra værelset og terrassen har du den mest fantastiske udsigt over krateret. Vi udnytter også denne placering, ved at guiden tager dig ned i krateret tidligt om morgenen, inden alle de andre turister kommer fra hotellerne længere væk. Dermed får du en unik morgen, med ganske få andre safari-biler.

Du kan læse mere om Ngorongoro-krateret her.

Tag på ballon safari i Serengeti

Oplev Tanzanias betagende skønhed og få en oplevelse for livet på en luftballonsafari i Serengeti.

Det er en kæmpe oplevelse at flyve i luftballon, og der findes næppe et mere storslået sted at gøre det, end i Serengeti National Park.

En ballonsafari starter meget tidligt om morgenen, fra startstedet i det centrale Serengeti. Her møder du piloten, som giver en briefing om flyvningen, hvorefter ballonen blive varmet op.

Ligesom solen der er ved at stå op over Serengetis savanne, stiger ballonen op og følger den retning, vinden bærer jer. En helt fantastisk og uforglemmelig oplevelse, der tager pusten fra alle.

Din pilot kan præcist styre højden af ballonen. Undertiden svæver ballonen helt nede ved jorden, hen over hovederne på elefanter og andre flotte dyr, andre gange svæver I lige over trætoppe. Det giver et unikt perspektiv, og fantastiske muligheder for at se og fotografere dyrelivet nedenfor.

Piloten vil også lade ballonen stige op til 3-400 meter eller mere, så du kan nyde den enorme og vidunderlige panoramaudsigt over Serengeti i fuldstændig stilhed. De eneste lyde der kommer, er fra dyrene nedenfor, og når der indimellem skal fyldes mere varme i ballonen.

Selve flyveturen er på ca. 1 - 1½ time. Vel nede igen er det tid til en lækker brunch med alt det bedste, midt på savannen. Der skåles også i champagne, for at fejre en succesfuld tur.

Det er desværre en dyr oplevelse, men de som har prøvet det siger at det er alle pengene værd. Det er i hvert fald en oplevelse for livet.

Du kan læse mere om ballon safari i Serengeti her.

Mød de store elefantflokke i Tarangire

Tarangire er en af de mindre kendte nationalparker i Tanzania, men kan sagtens konkurrere med Serengeti, i naturens skønhed og dyrelivets mangfoldighed. Parken ligger kun 2 timers kørsel fra Arusha by, så det er nemt og komfortabelt at komme dertil. Tarangire er derfor oplagt til korte safarier, hvor det ikke giver mening at køre hele vejen til Serengeti og Ngorongoro. Oplevelserne i Tarangire er meget koncentreret, og da der ikke er så meget transport-tid, er det klart her du får mest safari for pengene. Tarangire er også perfekt som det første stop på en længere safari, på vej mod Serengeti.

Koncentrationen af dyr her i Tarangire National Park, overgås kun af Ngorongoro krateret. Og så er der markant færre turister, så naturoplevelsen er mere unik. I Tarangire overvældes man af de gigantiske baobabtræer, kæmpe elefantflokke og mere end 550 forskellige fuglearter i alle regnbuens farver.

Der er også altid masser af løver, giraffer og zebraer, og gode chancer for at se geparder og leoparder. Endeligt er Tarangire også vært for nogle af de mere sjældne dyrearter som ikke ses i de andre parker, heriblandt den flotte oryx, den lille dik-dik antilope, samt eland, som er den største af alle antiloper.

Men det er elefanten som er kongen af Tarangire. I denne park kan du se flokke på flere hundrede elefanter. Det er en fascinerende oplevelse, at observere hvordan den gamle kloge matriark leder flokken, og hvordan de store individer passer på de nyfødte og skærmer dem fra farer.

I den tørre periode fra august til oktober, hvor de fleste vandhuller i de omkringliggende områder tørrer ud, trækker dyrene mod den permanente flod i parken. Det giver en virkelig høj koncentration af dyr og da græsset samtidig er helt kort og tørt, er det nemt at få øje på de mange dyr.

Landskabet er en sand drøm for en fotograf, på grund af det store antal naturskønne baobab-træer og de omfattende sumpområder. Når solen går ned bag bjergene i Tarangire og savannen får et orange skær, står de majestætiske baobabtræer ekstra smukt. Kan man så få silhuetten af en giraf med, eller zebraens smukke striber, kan alle være mesterfotografer.

Vi vil anbefale at du bor på Tarangire Safari Lodge, der er en perfekt base for en safari i nationalparken. Her er man helt tæt på naturen, og du kan sidde ved din egen terrasse og følge med i livet omkring floden.
Med sin placering inde i parken, er det nemt at tage afsted på safari, og man kan hurtigt komme hjem og slappe af igen, ved deres dejlige swimmingpool, eller ved den store fælles terrasse ud for baren, hvor du kan sidde med en drink i hånden, og se ud over hele nationalparken.

Du kan læse mere om Tarangire National Park her.

Vild og uberørt natur i Ruaha og Selous

De fleste besøgende i Tanzania ønsker at opleve de legendariske safari-parker i det nordlige Tanzania, som Serengeti og Ngorongoro krateret. Det er nogle af verdens bedste og mest kendte nationalparker, og de tiltrækker et stort antal turister hver år. I Tanzania findes dog en masse flotte parker, som er stort set uberørte af turister, selvom de byder på den samme smukke natur og overflod af vilde dyr, som de mere kendte parker. Det er steder som Ruaha og Selous, der absolut kan konkurrere med Serengeti.

I Ruaha kan du opleve en enormt varieret natur, med tørre sletter, søer, floder, skove og bjerge. Ruaha-floden er livsnerven i parken, og det er typisk her guiderne koncentrerer safarien, da der altid er masser af dyr omkring floden, selv i den tørreste periode i efteråret. For selvom floden ser helt udtørret ud, løber der underjordiske kilder, som parkens dyr er afhængige af.

Selous er et meget frodigt og grønt naturområde, med et stort flodsystem. Her lever verdens største bestand af elefanter, flodheste og bøfler! Der er også gode muligheder for at se løver, giraffer, hyæner, alverdens antilope-arter og mere end 350 forskellige fugle. Endeligt er Selous det bedste sted, at opleve de sjældne vilde hunde.

Selous er det eneste sted i Tanzania, hvor du kan komme på en båd-safari. Det er en stor oplevelse, og en fin tilføjelse til den almindelige bil-safari, hvor du får et helt andet perspektiv. Når du flyder stille ned langs floden, får du en mere intens oplevelse, og kommer tæt på fugle, flodheste og krokodiller.

Både I Selous og Ruaha kan du komme på vandre-safari, hvor du går gennem naturen med en guide, og mærke og dufte naturen på en helt anden måde.

Det som gør parker som Ruaha og Selous unikke og uberørte, er at de er svære at komme til. Det kræver enten en meget lang køretur, eller en bekostelig flyvetur. Men når du så endeligt er kommet dertil, er oplevelsen det større, fordi du har naturen næsten for dig selv. Vi sørger for at arrangere dit fly ind til parken. Selve flyveturen er en stor oplevelse i sig selv. Det er meget små fly, der tager op til 12 passagerer, men de er nye og flotte og der er rigtig godt udsyn. De dygtige piloter giver en god og personlig service.
Først flyver man højt, og får perspektivet af hele parken, hvor store elefantflotte skimtes som små prikker. Tættere på mål flyver piloten lavere, og du kan være heldig at se forskellige store dyr. Til sidst lander den lille maskine på en interimistisk landingsbane af grus, midt i den smukke vilde natur.

I modsætning til vores safarier i det nordlige Tanzania, hvor man ofte besøger forskellige parker, og bor på forskellige lejre undervejs, har du en fast base i enten Ruaha eller Selous. Det er mere overskueligt, og man kommer tættere ind på livet af safari-guiden og det øvrige personale. Safari-guiderne færdes KUN i den ene park, og er virkelig ekspert i naturen her og kender hver en krog af parken.

Vi anbefaler at man tager 5-6 nætter i en af de to parker. Det er muligt at kombinere Ruaha og Selous, men det kræver naturligvis en ekstra flyvning, som så trækker prisen på. Det er ikke så oplagt at kombinere disse parker, med parkerne i nord, da der er længere afstand og dårlige forbindelser med fly.

Du kan læse mere om Ruaha her, og om Selous her.

Det er oplagt at kombinere et ophold i Ruaha eller Selous med badeferie og oplevelser på Mafia Island. Langt de fleste turister tager til Zanzibar efter deres safari, som derfor godt kan være lige turistet nok. Foretrækker du de unikke oplevelser, er Mafia Island meget bedre. Det er helt autentisk, med ganske få men gode lodges. Strandene her er ikke så smukke som ved Zanzibar, men til gengæld er livet under havets overflade noget af det bedste der findes. Fantastiske koralrev med masser af farvestrålende fisk, skildpadder der lægger æg på stranden, og endeligt er Mafia Island et af de bedste steder at se og svømme med hvalhajer. Se mere her.

Du kan læse mere om Mafia Island her.